Картоп өсімдіктерінің морфогенезін реттеуші ретінде өсірудің температуралық факторы in vitro
Қаралымдар: 107 / PDF жүктеулері: 152
Кілт сөздер:
микрокөбейту, картоп, in vitro, даму, тамырлану, биіктік, буынаралықАңдатпа
Картоптың тұқым шаруашылығында көбеюдің биотехнологиялық әдістерін енгізу тұқым материалының сапасын және өндіріске сауықтырылған және жаңа жоғары өнімді сорттарды енгізу қарқынын едәуір арттыруға мүмкіндік берді. Микроклональды көбеюдің сәттілігін және тұқымдық материалдың бастапқы көлемінің өсу қарқынын анықтайтын маңызды факторлардың қатарына сіңіру факторлары (қоректік ортаның құрамы), гормоналды факторлар (қоректік ерітіндідегі фитогормональды препараттардың қатынасы) және өсірудің физикалық факторлары (температура мен жарық) жатады. Көптеген зерттеушілер бұл параметрлердің маңыздылығын атап өтті, бірақ олар ұсынған көрсеткіштер айтарлықтай өзгереді. Бұл жұмыста картоптың дақылдарының дамуына температура факторының әсерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Зерттеу нысандары Родриго, Любава, Голубизна, Тулеевский, Гранд, Гулливер, Импала, Фрителла, Инноватор сорттарының картоп регенеранттары болды. Зерттеу барысында фитотрон температурасы 26±2°с болғанда барлық зерттелетін сорттардың даму көрсеткіштері фитотрон температурасы 22 ± 2°С нұсқасына қарағанда жоғары екендігі анықталды. Биіктіктің өсуі 36% - дан 190% - ға дейін, буын аралықтарының саны 53-146% - ға және сұрыпына байланысты тамырлануы 12-42% - ға дейін болды. Осылайша, бұл температура режимі неғұрлым қарқынды органогенезге ықпал етеді, демек, in vitro дақылында картоптың көбею коэффициентін арттыруға ықпал етеді.