Өндіріс қалдықтарынан алынған полифенол ұнтақтарының жедел уыттылығын және жинақтаушы белсенділігін зерттеу: анар қабығы мен жүзім тұқымы
Қаралымдар: 139 / PDF жүктеулері: 139
Кілт сөздер:
биоқалдықтар, анар қабығы, жүзім тұқымы, полифенол ұнтақтары, өткір уыттылық, кумулятивтік белсенділікАңдатпа
Бұл мақалада анар қабығы мен жүзім тұқымдарынан алынған полифенол ұнтақтарының өткір уыттылығы мен кумулятивтік белсенділігін анықтау бойынша зерттеулер ұсынылған. Тышқандарға 500-ден 2000 мг/кг дейінгі дозада асқазанішілік енгізу кезінде өткір уыттылық анықталған жоқ, жануарлардың өлімі болған жоқ, басқа сыртқы көрсеткіштер бойынша нормадан ауытқулар байқалмады. Анар қабығының полифенолды ұнтақтары (ППКГ) және жүзім тұқымының полифенолды ұнтақтары (ППВК) препараттарының өткір уыттылығын зерттеу OECD, LD50 жіктемесі бойынша тышқандардағы химиялық қосылыстардың V класына (іс жүзінде уытты емес) жататынын көрсетті -2000 мг/кг құрады. Препараттар орташа және әлсіз кумулятивті қасиеттері бар топқа жатады. Бұл биологиялық белсенділігі жоғары полифенолды ұнтақтар Түркістан облысының тамақ өндірісінің қалдықтарынан алынды. Соңғы жылдары биоактивті қосылыстардың өсімдік көздерін іздеу белсенді түрде жүргізілуде және полифенолдардың тамаша көзі болып саналатын кеңінен тұтынылатын жемістердің ішінде, сондай-ақ өндірістік қалдықтарды пайдалану тұрғысынан анар мен жүзім жемістері жетекші орында. Оларды адам тұтынуы үшін қолданудың орындылығы уыттылықтың болмауы және осы препараттарда айқын кумулятивті әрекеттер тұрғысынан қауіптің төмен деңгейімен расталды.