Солтүстік Қазақстан жағдайына арналған майбұршақтың ультра тез және тез пісетін сұрыптарын жасау


Қаралымдар: 67 / PDF жүктеулері: 61

Авторлар

Кілт сөздер:

майбұршақ, ерте пісу, өнімділік

Аңдатпа

Мақалада Қазақстан Республикасының солтүстік өңірлері – Қостанай, Павлодар, Ақмола облыстарында өсіру үшін майбұршақтың ультра ерте пісетін және ерте пісетін сорттарын жасау бағытындағы селекциялық жұмыс нәтижелерінің деректері келтірілген. Жұмыс селекциялық процестің толық схемасы бойынша жүргізіледі. Ультра пісіп жетілген сұрыптарды жасау жұмысына Қазақстанның екі ғылыми ұйымы – «Қазақ егіншілік және өсімдік шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты» ЖШС басшылығымен «Заречное» Ауыл шаруашылық тәжірибе станциясы» ЖШС қатысады. Будандастырудың тиімділігі 4-15% аралығында өзгереді. Майбұршақ сорттары құрылды және берілді: пісіп - жетілудің 000 тобы - Русия, вегетациялық кезең 85-90 күн, орташа өнімділік - 26,6 ц/га; пісіп-жетілудің 00 тобында, вегетациялық кезең 90-95 күн, орташа өнімділік - 27,7 ц/га; Ивушка, вегетациялық кезең 90-95 күн, орташа өнімділік - 24,0 ц/га; пісіп-жетілудің 0 тобында Северное сияние, вегетациялық кезең 105-107 күн, орташа өнімділік - 23,3 ц/га, ҚосТана, вегетациялық кезең 85-95 күн, орташа өнімділік - 36,4 ц/га. Қостанай, Павлодар және Ақмола облыстарында өндіріске жіберілді. Северное сияние сорты Қостанай облысында өндіріске жіберілді.

Жүктеулер

Жарияланды

2024-06-28

Дәйексөзді қалай келтіруге болады

Дидоренко, С., Сидорик, И., Зинченко, А., Закиева, А., Абилдаева, Д., & Касенов, Р. (2024). Солтүстік Қазақстан жағдайына арналған майбұршақтың ультра тез және тез пісетін сұрыптарын жасау. Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Биологиялық ғылымдар сериясы, 147(2), 7–25. Retrieved from https://bulbio.enu.kz/index.php/main/article/view/611

Журналдың саны

Бөлім

Статьи