Профилактикалық мақсаттағы ашытылған сүт өнімдерін өндіруде перспективалы сүт қышқылы бактерияларының негізгі биологиялық қасиеттері
Қаралымдар: 134 / PDF жүктеулері: 105
Кілт сөздер:
сүт қышқылды бактериялар, пробиотиктер, антагонистік белсенділік, бактериоцин өндіру белсенділігі, хош иістендіргіш заттар, адгезия, ұйытқыАңдатпа
Мақалада профилактикалық мақсатта ашытылған сүт өнімдерін (сусындар) өндіруде сүт қышқылы бактерияларын қолдану туралы ақпарат берілген. Пробиотикалық маңызы бар биоөнімдерді (сусындарды) алу үшін ашытқы ретінде перспективалы лактобактериялардың белсенді штаммдары іріктеліп, скрининг кезінде анықталатын сүт қышқылы бактерияларының маңызды микробқа қарсы және биологиялық қасиеттері ұсынылған. Әдеби көздерден жоғары антагонистік белсенділігі, жоғары бактериоцинді өндіру белсенділігі, жоғары адгезиялық белсенділігі, хош иісті қасиеттері және дәрумендер синтезі бар ашытылған сүт биопродукцияларын алу үшін ашытқы ретінде пайдалануда пробиотикалық сүт қышқылы бактерияларын қолданудың жоғары тиімділігі мен қауіпсіздігі атап өтілді. Осылайша, белгілі бір құрамы және қасиеттері бар ашытылған сүт өнімдерін жасау бойынша зерттеулер пробиотикалық штаммдарды қосу арқылы өнімге емдік және профилактикалық қасиеттер береді. Негізінен, табиғи жергілікті ұлттық ашыған сүт өнімдерінен бөлінген сүт қышқылы бактерияларының штаммдары негізінде Қазақстанда жаңа отандық ұйытқыны әзірлеу және жасау, сондай-ақ, пробиотиктер мен витамин-минералды заттарды пайдалана отырып, аралас емдік-профилактикалық өнімдерді (сусындарды) әзірлеу Қазақстандағы өзекті бағыт болып табылады.