«Колхозница» және «Мырзачульская» сортты қауын жемістерінің физика-химиялық көрсеткіштері мен тағамдық қауіпсіздік көрсеткіштерін зерттеу»


Қаралымдар: 28 / PDF жүктеулері: 11

Авторлар

  • М.Е. Кизатова «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты» ЖШС АФ
  • А.Ө. Байкенов «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты» ЖШС АФ
  • К.А. Байгенжинов «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты» ЖШС АФ
  • Ж.А. Есимова «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты» ЖШС АФ

DOI:

https://doi.org/10.32523/2616-7034-2021-137-4-64-74

Кілт сөздер:

қауын, физика-химиялық көрсеткіштер, дәрумендер, тамақ қауіпсіздігі, тағамдық құндылығы, улы элементтер, сынақ әдістері

Аңдатпа

Колхозница» және «Мирзачульская» қауын сорттарының физикалық-химиялық көрсеткіштері, витаминдік құрамы, минералды элементтер, органикалық қышқылдар, май-қышқыл құрамы анықталды. Зерттеу нәтижелері бойынша мышьяк, кадмий, қорғасын, сынап сияқты улы элементтердің рұқсат етілген концентрациясынан асып кетпегені анықталды, гексахлорциклогексан (ГХЦГ) және дихлордифенилтрихлорэтан  (ДДТ) улы пестицидтердің, зеңдердің болуы,  мезофильді аэробты және факультативтік-анаэробты микроорганизмдер саны  (МАФАМс) мен ашытқылардың саны рұқсат етілген норма шегінде екендігі анықталды. "Колхозница" және "Мирзачульская" сорттарындағы қауынның бай химиялық құрамын ескере отырып, оларды биологиялық белсенді заттардың көп мөлшері бар дәстүрлі емес тамақ шикізатынан жасалған өнімдердің ассортиментін кеңейту үшін ұзақ мерзімді сақтау өнімдерін өңдеу және өндіру, тағамдық және биологиялық құндылығын арттыру үшін қолданған жөн.

Жарияланды

2025-01-29

Дәйексөзді қалай келтіруге болады

Кизатова, М., Байкенов, А., Байгенжинов, К., & Есимова, Ж. (2025). «Колхозница» және «Мырзачульская» сортты қауын жемістерінің физика-химиялық көрсеткіштері мен тағамдық қауіпсіздік көрсеткіштерін зерттеу». Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Биологиялық ғылымдар сериясы, 137(4), 64–74. https://doi.org/10.32523/2616-7034-2021-137-4-64-74

Журналдың саны

Бөлім

Статьи