Жаңа пробиотиктерді жасау үшін Lactobacillus штаммдарының микробқа қарсы белсенділігі мен стресс факторларына төзімділігін зерттеу
Қаралымдар: 20 / PDF жүктеулері: 49
Кілт сөздер:
сүт қышқылы бактериялары, штамм, стресс факторлары, автоагрегация, антагонизм, коагрегация, пробиотикАңдатпа
Негізгі құрамдас бөлігі пайдалы сүт қышқылы бактериялары болып табылатын пробиотикалық штаммдар биотехнологиялық өндірісте үлкен қызығушылық тудырады. Әртүрлі пробиотикалық микроорганизмдердің ішінде көптеген жағымды қасиеттерге ие Lactobacillus-қа ерекше көңіл бөлінеді. Зерттеу объектісі биологиялық үлгілерден бөлініп алынған Lactobacillusтұқымдасының сүт қышқылды бактериялары, сондай-ақ Республикалық микроорганизмдер коллекциясы биобанкінің коллекциялық штаммдары болып табылады. Зерттеудің мақсаты - пробиотиктерді дамыту үшін сүт қышқылы бактерияларының пробиотикалық қасиеттерін оқшаулау және сипаттау. Жұмыс барысында сүт қышқылды бактериялардың 15 пробиотикалық белсенді штаммдары скринингтен өтіп, Республикалық микроорганизмдер коллекциясы биобанк штаммдарының арасынан ең белсенді төрт культура (Lactobacillus casei 2LB, Lactobacillus brevis3LB, Lactobacillus fermentum BV-4, Lactobacillus plantarum 5LB) таңдалды. Осы штаммдардың бастапқы культураларынан консорциум құрылды және әзірленіп жатқан пробиотикке қосу үшін оңтайлы нұсқасы таңдалды. Бактериялардың пробиотикалық потенциалы, соның ішінде рН төмен мәндеріне төзімділігі, осмостық қысым, шартты патогенді микроорганизмдерге автоагрегация және коагрегация сияқты қасиеттері зерттелді. Асқазан-ішек жолдарының дұшпандық ортасында лактобактериялардың тіршілігін, олардың адгезиялық қасиеттерін, микробқа қарсы заттарды өндіру және иммундық жауапты модуляциялау қабілетін анықтау үшін зерттеулер жүргізілді. Нәтижелер Lactobacillus штаммдарының патогендік микрофлораны тиімді басуға, ішектерді колонизациялауға және иммундық процестерді ынталандыруға қабілетті екенін көрсетті. Бұл адам денсаулығын жақсарту үшін Lactobacillus негізіндегі жаңа пробиотикалық препараттарды әзірлеу перспективаларын ашады. Бұл нәтижелер Lactobacillus пробиотикалық потенциалын және олардың функционалдық өнімдерді дамыту үшін маңызды болып табылатын штаммға тән қасиеттерін зерттеудің маңыздылығын көрсетеді.